4 manieren om het netwerkprofiel in Windows te wijzigen

Het juiste netwerkprofiel kiezen is gebaseerd op hoeveel vertrouwen gebruikers hebben in het netwerk waarmee ze verbonden zijn. Windows-gebruikers hebben in principe drie netwerkprofielen: privé, openbaar en domein. Windows stelt echter het openbare profiel in als het standaard netwerkprofiel, behalve wanneer het apparaat is verbonden met een domein.

Apparaten die zijn ingesteld op privé-netwerkprofielen zijn meer open dan apparaten met openbare profielen. Het openbare netwerkprofiel biedt betere beveiliging, maar is niet ideaal voor het delen van bronnen, zoals uw bestanden of printer. Al deze factoren kunnen de selectie van het netwerkprofiel verwarrend maken. Maar maak je geen zorgen! we zullen u door alle netwerkprofielen leiden en de beste selecteren.

Beschikbare netwerkprofielen in Windows

Met netwerkprofielen kunnen gebruikers snel overschakelen naar andere instellingen voor bestandsoverdracht en beveiliging. Dit is wat drie netwerkprofielen de gebruikers bieden terwijl ze zich op een netwerk bevinden.

Privé netwerk: het is alleen bedoeld voor een vertrouwd en veilig netwerk. Dit profiel is gebruikelijk in thuisnetwerken en in een on-site bedrijfsnetwerk. Het belangrijkste kenmerk van dit netwerkprofiel is dat het de netwerkdetectie uitgeschakeld laat, die gebruikers later kunnen inschakelen voor het delen van bronnen.

Openbaar netwerk: Het is ideaal voor gebruikers die regelmatig verbinding maken met openbare netwerken. Dit profiel schakelt zowel netwerkdetectie als het delen van bronnen (bestands-of printerdeling) uit om de gebruikersgegevens en de computer te beschermen.

Domeinnetwerk: Het wordt standaard ingesteld wanneer de netwerkadapter een domeincontroller op de clientcomputer identificeert en de gebruiker kan inloggen op een dergelijk domein. De regels die tijdens het domeinprofiel zijn ingesteld, hebben meestal voorrang op de configuraties die door andere netwerkprofielen zijn ingesteld. Dit netwerkprofiel autoriseert alleen de domeingroep voor het delen van bronnen.

Netwerkprofiel wijzigen in Windows?

Windows vraagt u het gewenste netwerkprofiel te kiezen wanneer u voor het eerst probeert verbinding te maken met een netwerk. U kunt de profielen echter op elk moment later wijzigen met behulp van deze methoden.

De handigste manier om de netwerkprofielen op Windows te wijzigen, is via Windows-instellingen. U hebt twee netwerkprofielen, d.w.z. Privé of Openbaar om uit de Windows-instellingen te kiezen.

Druk op Windows-toets + I om Instellingen te openen. Ga naar Netwerk & internet > Ethernet of Wifi

Selecteer onder Netwerkprofieltype het gewenste netwerktype.

Via PowerShell

Powershell is een geweldige opdrachtregeltool met verschillende cmdlets om u te helpen bij het configureren van de netwerkinstellingen. NetConnectionProfile is zo’n cmdlet waarmee gebruikers de categorie van het netwerkprofiel voor een netwerk kunnen kiezen.

Druk op de Windows-toets + R, typ powershell, en druk vervolgens op Ctrl + Shift + Enter. Hierdoor wordt de PowerShell met beheerdersrechten gestart. Typ nu Get-NetConnectionProfile en druk op enter. Deze cmdlet geeft je de status van de actieve netwerkverbindingen op je computer.

Vink het veld Netwerkcategorie aan voor informatie over het netwerkprofiel. Noteer ook de netwerknaam. Gebruik nu deze syntaxis om het profiel van het netwerk te wijzigen.
Set-NetConnectionProfile-Name”NetworkName”-NetworkCategory Voer de naam van het netwerk in in plaats van de NetworkName en verander de netwerkcategorie in private of public.

Jij kan opnieuw de status van het netwerkprofiel controleren met behulp van de cmdlet genoemd in stap

Via de Register-editor

De Register-editor op Windows stelt gebruikers in staat om root-niveau wijzigingen aan te brengen in de systeemconfiguraties. Als de eerdere opties niet voor u werken, kunt u de registersleutel wijzigen om het netwerkprofiel te wijzigen.

Druk op de Windows-toets + R om Uitvoeren te openen. Typ regedit. Druk op Enter. Ga nu naar deze registerlocatie
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\NetworkList\Profiles

Klik op de subsleutels voor het netwerk waarvan u het profiel wilt wijzigen. U kunt de naam van het netwerk verifiëren via het item met de naam ProfileName.

Open nu het DWORD item met de naam Category. Voer deze waarden in het veld Waardegegevens in volgens het profiel dat u voor het netwerk wilt instellen. Voor Public Network profiel: 0 Voor Private Network Profile: 1 Voor Domain Network Profile: 2                      Klik op Ok. U moet de computer opnieuw opstarten om deze wijzigingen te laten werken.

Via de Groepsbeleid-editor

Als u het register niet wilt aanpassen, heeft u ook opties om het netwerkprofiel te configureren vanuit de Groepsbeleid-editor. Met dit hulpprogramma kunnen gebruikers verschillende instellingen van hun Windows-apparaten beheren, inclusief de netwerkconfiguraties.

Opmerking: de Groepsbeleid-editor is niet beschikbaar voor gebruikers van Windows Home Edition. Dit is een direct beschikbare functie die alleen beschikbaar is in de Windows Professional-, Education-en Enterprise-editie.

Druk op Windows-toets + R, typ gpedit.msc en druk op Enter. U moet nu het venster Groepsbeleid-editor zien. Ga nu naar Computerconfiguratie > Windows-instellingen > Beveiligingsinstellingen > Network List Manager-beleid.

Dubbelklik op Unidentified Networks .

Stel bij Locatietype de gewenste netwerkprofiel en klik op OK.

Welk netwerkprofiel moet ik kiezen?

De voorkeur voor een netwerkprofiel is gebaseerd op hoe betrouwbaar het netwerk is en hoe de gebruiker van plan is aan het netwerk te werken. Als het netwerk het vertrouwen van de gebruiker niet waard is, zoals de openbare wifi in hotels en winkelcentra, is een openbaar profiel de ideale keuze.

Als het netwerk thuis of op kantoor is, is een privéprofiel de aanbevolen optie, aangezien dit profiel beter af is voor het delen van bronnen.