Installatie Cash-it

Bij het installeren van een kassa welke gepland is, krijgen wij vaak een aantal dagen, ik zorg dan altijd dat ik tussen de installatie dag en de levering dag één dag speling hou voor onvoorziene zaken en voor het testen en inpakken door Evers of STN.

Als een kassa installatie niet gepland is, moet je het doen met de middelen die je hebt.

De basis stappen welke te nemen zijn:

• Maak map met de datumnotitie van vandaag aan (bijv. 20230425) en zet maak daar de volgende mappen aan: Bake-it, Cash-it, Ini en Label-it (controleer of zij Label-it integratie in Serv-it online hebben staan, anders niet installeren, mocht het dan toch nodig zijn, dan gelijk aan Martine doorgeven om de licentie/onderhoud aan te passen)
  • Vul deze met de nieuwste versies van Y:\___Installatie kassa's\
  • Controleer of er gewerkt gaat worden met een weegschaal. Weegschaaltype moet op Dibal staan en het protocol op Anker. In de Cash-it.ini moet de setting ScalePort op de juiste poort staan. (bijv. ScalePort=2)
  • Controleer of er met het media scherm gewerkt wordt en als dat zo is kopieer de banner als logo.jpg in de root van Cash-it. (Media player)
  • Maak een Media map aan in de Cash-it root en vul deze met de benodigde afbeeldingen.
  • Pak de data van de klant en controleer onderstaande punten:

★ Bake-it versie (VRS.DBF (veld APPVERSIE en veld VERSIEDATE) of ADMIN.DBF (veld APPVERSIE en veld                                             VERSIEDATE) als VRS niet bestaat)

★ Cash-it versie (RPL.DBF veld VERSIE)

★ Bon logo (CBN.DBF veld TOPBIT en eventueel BOTBIT)

★ Replicator user en wachtwoord (In Kaseya (current user of services) en KeePass (als niet in KeePass en Cash-it of                      kassa dan standaard wachtwoord))

• CASH-IT USER AANMAKEN

net user Cash-it C@sh1TXXXX /add

net localgroup Administrators Cash-it /add

wmic UserAccount where Name='Cash-it' set PasswordExpires=False

cls

netplwiz

compmgmt.msc

powershell

$adapter = Get-NetConnectionProfile

$interfaceIndex = $adapter.InterfaceIndex

Set-NetConnectionProfile -InterfaceIndex $interfaceIndex -NetworkCategory Private

exit

Noteer deze gegevens even in de ticketnotities, je hebt deze gegevens straks nodig.

• Maak in de Bake-it map het pad van de CBN na (bijv. Bake-it\Afbeeldingen\) en plaats daar het logo in.

• Haal de Label-it map over via Kaseya, intern netwerk of TeamViewer van een kassa waar ook echt gewerkt wordt met Label-it (zie laatste Ini in Ini map) incl. een verse sds en zet hem in de gemaakte Label-it in reports.
  • Haal van o:\Update Centrum\Bake-it\ de eerder opgezochte versie van Bake-it op en zet deze in de gemaakte Bake-it map
  • Haal van o:\Update Centrum\Cash-itWindows\ de eerder opgezochte versie van Cash-it op en zet deze in de gemaakte Cash-it map
  • Ini's » Voor alle kassa's zijn in principe de ads.ini, Bake-it.ini, Cashrep.ini en Licentie.ini gelijk, dus kunnen in de gemaakte Bake-it map, pas evt. de ID's in Cashrep.ini aan naar het moment waar je wilt dat de replicator naar terug repliceert.
  • Ini Cash-it » Als er meerdere kassa's geïnstalleerd moeten worden maak ik een Ini map aan met daarin weer mapjes met de kassanummers uit Bake-it welke je later in de Cash-it map kan zetten.
  • Bij meerdere kassa's zal in de Cash-it.ini ook de Count= en Name1= etc. ook aangepast moeten worden.                       (IP-adres kan pas gevuld worden bij plaatsing)
  • Displaytype Cash-it.ini:
  •  • op 10 staan voor de Wave en de TcX800/810 (geen displayprinter nodig)
  •  • op 6 voor de T10
  •  • op 1 voor de STA20
  •  • op 0 voor de v Maanen en Vessem kassa's (deze hebben wel een displayprinter                                                               (Generic tekst only genaamd Display) nodig en staat vaak op Com4.
  • Opipos10 » als je een Cash-it.ini pakt van een andere kassa, dan deze op False zetten en het IP-adres                             weghalen.
  • Medewerker ID 's weghalen?

• Zip deze set in (bijv. 20230425.zip) en zet hem op de FTP/zips onder die klant.

Op de kassa

• Op de kassa kun je dan simpel de zip overhalen via de FTP of via de browser / command line b.v. https://zips.marti-orbak.nl/_klanten/>klantnaam</20230425.zip, en zet deze in de C:\temp map.
  • Zorg dat TotalCommander als Administrator opstart en start TotalCommander op.
  • Verwijder voor de zekerheid altijd in de image van Evers de datamap uit Bake-it, hierna kun je vanuit de gedownloade zip de bestaande Bake-it, Cash-it en Label-it en de ini gegevens in de Program Files map overschrijven.
  • Start dan in de Bake-it root het bestand AppinstN.bat, deze zet alle dll etc. om en werkt de database bij.
  • Zet bij meerdere kassa's de eerder aangepaste Cash-it.ini's in de Cash-it root.
  • Installeer de laatste versie van Kaseya: https://euvsa10.kaseya.net:443/mkDefault.asp?id=61778815  (of C:\Program Files\Bake-it\_Bat\KcsSetup.exe) per kassa en vernoem hem direct in Kaseya naar de juiste kassa.
  • Zet de Cash-it.exe als administrator opstarten, op deze manier wordt ie juist in het register geplaatst voor de replicator.
  • Controleer in Compmgmt.msc of de replicator-user bestaat, het juiste wachtwoord heeft en administrator rechten heeft.
  • Controleer in Compmgmt.msc / Services.msc of de replicator bestaat, anders als administrator CMD op starten en in de map Bake-it via C:\Users\user>cd "C:\Program Files\Bake-it" met uitkomst C:\Program Files\Bake-it>cashrep /install de replicator installeren.
  • Via CMD 'control userpasswords2' of netplwiz openen om de juiste user en wachtwoord in te geven om op te starten, en test dit ook.
  • Controleer in Compmgmt.msc of de taken 'Reboot' (dagelijks) en 'Nettime' (als aanmelden of starten) bestaan, anders via een basistaak aanmaken onder de replicator-user, reboot.bat vind je in C:\Program Files\Bake-it\_bat en Nettimenew.bat in C:\Program Files\Bake-it (vergeet niet om in de taak aan te vinken 'Met meeste bevoegdheden uitvoeren')
    Als er gewerkt wordt met media moet er ook een opschoon taak aangemaakt worden rond 4:00 uur.
  • Start Cash-it niet automatisch op, dan vind je in C:\Program Files\Bake-it\_bat het bestand startCash-it.bat, deze kun je in shell:startup (voor huidige gebruiker) of shell:common startup (voor alle gebruikers) zetten.
  • Controleer in Cash-it of bij configuratie de juiste printer(s) zijn ingesteld en de display (Generic tekst only), als het een Toshiba of Durapos printer betreft, dan in de Cash-it.ini de setting UseEpsonPulseToOpenDrawer=True

Scenario's

Vervanging

• Bij een vervanging waarvan de kassa het nog doet of als er nog een andere kassa in het filiaal aanwezig is, is het feitelijk bovenstaand verhaal, ik pak de data van de laatste back-up en schoon hierin via het opschonen.bat (bijgevoegd) alle ballast op, op locatie vraag ik dan aan diegene die de kassa gaat plaatsen of zij de map 'Data' en het bestand 'Cashrep.ini' over willen nemen van de vervangende kassa of de andere kassa in het filiaal.
  • De Cashrep zal teruggaan naar het moment van de bovenstaande kopieer actie door Evers of STN.
  • Bij een vervanging van een kassa die het niet meer doet of als er ook geen andere kassa in het filiaal aanwezig is, blijft het ook het bovenstaand verhaal, echter zullen we dan de data van de server moeten pakken en deze opschonen via de Cash-it cleaner alles ouder dan b.v. 2 maanden.
  • Betreffende de replicatie moet je in dit scenario dus de Cashrep helemaal voorbereiden zodat ie teruggaat naar het moment van het ophalen van de data van de server.

Bij plaatsing

• Als er een bijplaatsing geldt dan adviseer ik om zeker een dag voor jouw installatiedag de 2e kassa in Bake-it of (2
  • dagen van te voren) Orbak aan te maken zodat de MOSConnector en de replicator deze kassa kan repliceren naar dat filiaal.
  • Hierna is het gewoon de installatie handleiding volgen, ook hier pak ik een data van de server, schoon deze geheel op en laat Evers of STN de map 'Data' en het bestand 'Cashrep.ini' van de andere kassa pakken om direct up to date te zijn.
  • Mocht het nog niet gebeurd zijn bij de voorbereidingen dan de in de Cash-it.ini de Count= en Name1= etc. aanpassen op beide kassa's.

Nieuw

• Bij een volledig nieuw filiaal, gaan de consultants vaak het werk vooraf doen, maar het komt ook geregeld voor dat er bij bestaande klanten geen consultant nodig is en dan bereiden wij het filiaal voor in Orbak of Bake-it.

Kijk de offerte na of de installatie-uren zijn meegenomen en geef dit aan de administratie@marti-orbak.nl door voor evt. facturatie.

Tot slot, maak een mail voor Evers of STN met de korte punten welke nog moeten gebeuren en neem de administratie@marti-orbak.nl mee zodat zij weten dat er onderhoud toegevoegd mag worden.