Nieuw grondstof  maken in Orbak

Ga naar: [Onderhoud] – [Producten] – [Producten]

Onderstaand venster opent.

Hier drukken we eerst op F6 (uit zoekmodus) om een product toe te voegen.

Vervolgens vullen we de volgende velden in.

Afbeelding met tafel

Automatisch gegenereerde beschrijving

Daarna drukken we op ctrl + S om op te slaan.

Nu is de grondstof klaar om gebruikt te worden.

Het is bij een hoop grondstoffen mogelijk om de specificatie van Specsplaza

In het tabblad [Specificatie] kunnen we 3 tabbladen invullen:

[Alba kenmerken] = ten behoeve van allergene

[Ingrediënten] = voor de ingrediënten

[Voedingswaarden] = voor de voedingswaarden

[Energie] = voor de berekening van de voedingswaarden

[Droge stof] = voor een berekening van het bloemgewicht via droge stof

Alba kenmerken

1. Klik op het vakje onder [Alba kenmerken] en toets F12 er verschijnt een lijst met Alba kenmerken.

Afbeelding met tekst, tafel

Automatisch gegenereerde beschrijving

1. Kies hier de juiste Allergeen en klik op [OK] of toets op [Enter]

Afbeelding met tafel

Automatisch gegenereerde beschrijving

2. Hierna kun je aangeven dat de allergeen aanwezig is en op welke wijze, kies voor Ja, Nee, Misschien, Onbekend, Kruisbesmetting of Niet gedefinieerd

Ingrediënten

1. In het tabblad ingrediënten zijn 1562 ingrediënten aanwezig die het mogelijk maken om toe te voegen aan de grondstof. Denk aan kruiden, groente, fruit en noten. Als voorbeeld zullen we Maggi aanmaken, de ingrediënten worden als volgt weergegeven:

gehydroliseerde plantaardige eiwitten (water, TARWE-eiwitten, zout), water, aroma's (met TARWE), smaakversterkers (E621, E631), zout, suiker.

1. Er zijn dus geen percentages aanwezig en we kunnen dus alleen het volgnummer aangeven met dezelfde volgorde als staat genoteerd.

1. U kunt de ingrediënten als volgt invullen:
    1. Klik in het vakje ingrediënten en toets op [F12] er verschijnt een venster met ingrediënten waaruit u kunt kiezen, zoek het ingrediënt dat u wilt toevoegen en gebruik [Enter] of klik op [OK]
    2. Ga naar [Volgnr.] via [tab] of door erop te klikken en kies het juiste volgnummer
    3. Als laatste is het mogelijk om een functie toe te voegen aan het ingrediënt (zie onderstaande lijst) in het voorbeeld kiezen we bij E621 en E631 voor de functie ‘Smaakverstreker’

Voedingswaarden

De voedingswaarde kunnen we toevoegen in het tabblad voedingswaarden onder het kopje ‘Voedingswaarde van dit product’ in dit voorbeeld kiezen we uitsluitend voor de verplichten voedingswaarde (zie onderstaande lijst) deze eveneens aanwezig zijn op de verpakking

Dit zijn de voedingswaarde van Maggi:

gemiddelde voedingswaarde per 100 mlt*

Vetten per 100 g (g)       0 g

Waarvan verzadigde vetzuren (g)            0 g

Koolhydraten per 100 g (g)         7.4 g

Vezels per 100 g (g)        0 g

Eiwitten per 100 g (g)    18 g

Zout per 100 g (g)            24.9 g

Suikers per 100 g (g)      5.1 g

Energie per 100 g (kJ)    434 kJ

Energie per 100 g (kcal) 102 kcal

De worden als volgt toegevoegd

1. Klik in het vakje voedingswaarden en toets op [F12] er verschijnt een venster met mogelijke voedingswaarden waaruit u kunt kiezen, zoek de voedingswaarden die u wilt toevoegen en gebruik [Enter] of klik op [OK]
  2. Ga naar [Percentage] via [tab] of door erop te klikken en vul het juiste percentage in per 100 gram
  3. Het gewicht wordt vervolgens uitgerekend door het ingegeven gewicht en daarbij ingevulde percentage

Overige product informatie:

1. Energie

onder het kopje Specificatie is het mogelijk om de energie in te vullen

2 .Droge stof percentage

Wanneer u de grondstof gebruik in een recept met een droge stof berekening is het van belang om het droge stof percentage van het artikel te weten deze kunt u in vullen in het veld zoals aangeven in de onderstaande afbeelding

Voor meer handelingen ga naar: Helpdesk : Marti Orbak Software (freshdesk.com)