Voor een webshop is het belangrijk om goede foto’s te hebben.

De mooiste foto’s worden gemaakt door een professionele fotograaf.

U kunt het ook zelf doen. Onderaan vindt u nog enkele links naar materialen die u kunt gebruiken.

 

 1. Camera of smartphone
 2. Achtergrond
 3. Verlichting
 4. Bewerken
 5. Tips

 

Onderstaande informatie is ter informatie, wij kunnen u hier geen ondersteuning bij bieden.

 

 1.    Camera of Smartphone

Tegenwoordig kun je met een moderne smartphone met een goede camera en geavanceerde bewerkingsmogelijkheden prima productfoto’s maken.

 

Statief

Het is belangrijk dat de camera stabiel is, gebruik hiervoor een statief. Je weet dan ook zeker dat je alle foto’s vanaf een zelfde afstand en hoogte maakt. Plak evt. een stickertje op de grond, zodat je weet waar je de vorige keer het statief hebt neergezet.

 

Beeld

Voor de webshop is het belangrijk om de foto’s in landscape (liggend) te maken.

Probeer bij het maken van de foto niet in te zoomen, ga dan liever dichter bij het product staan.

Het is belangrijk dat het product scherp op de foto staat. Je kunt op smartphones, door een keer op het beeld te klikken precies aangeven waarop de camera moet scherpstellen. Ook kun je de verlichting aanpassen door je vinger langer op het scherm te houden, je ziet dan een zonnetje en kunt naar boven en naar beneden schuiven (iPhone 11).

 

Overig tips

 • Zorg dat de lens schoon is
 • Eenheid is nog belangrijker dan kwaliteit. Maak foto’s zoveel mogelijk vanuit dezelfde hoek. Het oogt heel rommelig als de foto van het ene brood van de voorkant, van het andere vanaf de linkerzijkant en het andere brood vanaf de rechtzijkant wordt gemaakt.
 • Ook is het handig om de ‘Grid’ of raster aan te zetten, je krijgt dan lijnen waarop je kan focussen

 

 

2.    Achtergrond

Een goede achtergrond voor je productfoto's is een must. Een zwart of witte ondergrond zorgt ervoor dat jouw product eruit springt of er juist in weg valt. Dit kan gewoon een simpel vel wit/zwart papier zijn (helaas niet afneembaar) of bijvoorbeeld behang. Of je maakt een sfeerbeeld.

 

Wil je foto's met een egale achtergrond, gebruik dan een fotobox of opnametafel (zie verderop voor bestelinfo). 

  

Mocht u geen witte of zwarte achtergrond willen gebruiken, dan kun u uiteraard ook zelf een sfeersetting maken. U kunt uw producten bijvoorbeeld plaatsen op een grote houten plank/tafel met als achtergrond een bakplaat, gebruik uw creativiteit en kijk hoe het er op de lens uitziet. Of behang eens een aantal houten platen en gebruik deze voor de ondergrond en achterwand.

 

Hieronder een aantal voorbeelden van webshop foto’s.

Het transparant maken van de achtergrond is best veel werk. Voor de uitstraling van de webshop is het vooral belangrijk dat de achtergrond op alle foto’s hetzelfde is.


 

Voorbeeld sfeerfotos:

 

 

 

3.    Verlichting

Licht is belangrijk om een goede foto te maken. Gebruik nooit een flitser, maar zorg voor voldoende licht. Voor uw productfoto’s moeten de producten scherp op de foto staan, dus is goede verlichting belangrijk, goed daglicht of speciale fotolampen. Komt er teveel glans of schaduw op de foto, plaats dan een reflectiescherm en plaats dit dichtbij het product (of kreukel aluminiumfolie en maak het daarna weer glad). Plaats dit tegenover de lichtbron.

 

Voor sfeerfoto’s kunt u ook heel goed daglicht gebruiken. Laat het licht vanaf de linkerkant op het product vallen, dan krijgt u een natuurlijk effect. Voor sfeerfoto’s zijn er in de bakkerij vast genoeg attributen te vinden om lege stukken op de foto te vullen. Denk hierbij aan kopjes, borden, bestek, ingrediënten die je in het product hebt verwerkt. Zo geef je een speels element aan de foto en kan je je eigen stijl ontwikkelen.

 

 

4.    Foto’s bewerken

Wil je de kleuren van een foto iets aanpassen of de achtergrond van een foto verwijderen? Dan zijn daar online diverse tools voor te vinden. 

Om u op weg te helpen geven wij u via deze link een aantal handvatten om zit zelf te doen.

Voor de beste kwaliteit foto's adviseren wij u een professional in te schakelen.

 

LET OP! 

Als je foto’s gaan bewerken, zorg er ALTIJD voor dat je een (of meerdere) kopieën hebt van de originele foto’s!!!

Picasa overschrijft de foto en je wilt niet de originele foto kwijtraken!

 

 

5.    Nog een paar tips

 • Huur een fotograaf in en laat hem jou te trainen om zelf mooie productfoto’s te maken. Hij kan ook de juiste materialen adviseren.
 • Het is belangrijk dat de foto's in landscape en vanuit dezelfde hoek worden genomen. Om de hoek hetzelfde te houden, kunt u bijvoorbeeld uit een taartkarton een uitsnede maken, om de juiste hoek te bepalen.
 • Richt een vast hoekje in in de bakkerij met de fotostudio, dan kun je snel een foto maken van een enkel product en hoef je niet eerst de studio neer te zetten.
 • Zet een markering op de vloer of tafel waar je de vorige keer de statief met camera hebt neergezet.
 • Kijk eens rond in de bakkerij en verzamel spullen voor het maken van sfeerfoto’s, zoals snijplanken, granen, meel, bakplaten, schort
 • Wees creatief en denk er niet te moeilijk over, gewoon doen!  
 • Site over productfotografie
 • NBOV film over productfotografie

  

Welke materialen adviseren wij:

Wil je je eigen fotostudio in de bakkerij? Kijk dan eens op onderstaande links.*Bij de opname tafel heeft u ook nog lampen nodig, deze zijn bij de Foldio mobiele fotostudio reeds geïntegreerd.

Lampen voor de opnametafel kunt u bestellen via webshop Folux.nl

 1. Lampen (3 stuks benodigd)
 2. Flexibele klemmen voor lampen (3 stuks benodigd)
 3. Statief