Aankopen op rekening en personeelsaankopen via Cash-it

Binnen Orbak kennen we twee typen klanten, waarbij aankopen gedaan kunnen worden op de kassa:

1. Derde kanaal klanten → Voor aankopen op rekening en óók personeelsaankopen (voor beide geldt: géén bestellingen voor in de toekomst, alleen voor vandaag).
  2. Winkelklanten → Voor consument bestellingen, die (meteen of bij afhalen) in de winkel afgerekend worden (wél bestellingen voor in de toekomst, maar op rekening is níét mogelijk).

Over de eerste, derde kanaal klanten, gaat deze WIKI.

Op deze pagina:

• Instellingen Orbak
    - Twee stappen voor aanmaken personeel relaties
    - Twee stappen voor alle debiteuren
  • Procedure in Cash-it

Instellingen Orbak

Wanneer het géén personeel relatie is, maar een 'gewone' debiteur: begin bij stap 3

Twee stappen voor aanmaken personeel relaties

1. Ga naar [Onderhoud] - [Relaties] - [Relatiegroepen]

• Maak een relatiegroep aan waaraan je straks de personeel relaties wilt koppelen.
  • Indien gewenst, geef een ordertype aan waarop deze bestellingen in Orbak mogen komen.
  • Pas eventuele andere instellingen aan, zoals normaal is bij het aanmaken van relatiegroepen.

Ga naar [Onderhoud] - [Relaties] - [Relatiegroepen]

2. Ga naar [Taken] - [Relaties] - [Aanmaken relatie vanuit werknemer]

• Vul de gegevens in die van toepassing zijn.
  • „Hoofddebiteur” mag leeg blijven.

Ga naar [Taken] - [Relaties] - [Aanmaken relatie vanuit werknemer]

Twee stappen voor alle debiteuren

3. Ga naar [Onderhoud] - [Relaties] - [Relaties], tabblad „Financieel”, tabblad „Debiteur”, tabblad „Algemeen”

• Zet het vinkje Kassa debiteur aan voor de debiteuren die je in Cash-it wilt zien.
  • Bij relaties die zijn aangemaakt bij stap 2 (personeel), gebeurt dit automatisch.

Ga naar [Onderhoud] - [Relaties] - [Relaties], tabblad "Financieel", tabblad "Debiteur", tabblad "Algemeen"

4. Ga naar [Onderhoud] - [Relaties] - [Relaties], tabblad „Verkoop”, tabblad „Cash-it”

• Vul een percentage in bij „Kassakorting”, voor de debiteuren waar dit op van toepassing is.

Ga naar [Onderhoud] - [Relaties] - [Relaties], tabblad "Verkoop", tabblad "Cash-it". Vul een percentage in bij "Kassakorting", voor de debiteuren waar dit op van toepassing is

Procedure in Cash-it

1. Druk links bovenin het scherm op het vakje achter „Klant”:

Druk links bovenin het scherm op het vakje achter "Klant"

2. Kies bij „Derde kanaal klant” de manier waarop je de klant wilt zoeken (nummer, naam, telefoon, postcode):

Kies de manier waarop je de klant wilt zoeken (nummer, naam, telefoon, postcode)

3. Geef een deel van het nummer/ de naam/ het telefoonnummer/ de postcode in en kies [OK]:

Geef een deel van het nummer/ de naam/ het telefoonnummer/ de postcode in en kies [OK]

4. Kies de juiste klant in de lijst en druk op [Selecteer]:

Kies de juiste klant in de lijst en druk op [Selecteer]

5. Indien aangegeven bij deze klant kan hier de melding opkomen dat er een korting geldt, bevestig met [OK]:

Indien aangegeven bij deze klant kan hier de melding opkomen dat er een korting geldt, bevestig met [OK]

6. Nu is links bovenin zichtbaar welke klant is geselecteerd:

Nu is links bovenin zichtbaar welke klant is geselecteerd

7. Selecteer nu de producten die de klant wil bestellen, op de normale manier:

Selecteer nu de producten die de klant wil bestellen, op de normale manier

8. Druk nu op de knop [Afrekenen]:

Druk nu op de knop [Afrekenen]

9. Nu komt de melding dat deze klant op rekening mag kopen, kies [Ja] of [Nee]:

Nu komt de melding dat deze klant op rekening mag kopen, kies [Ja] of [Nee]

10A. Indien bij stap 9 voor [Nee] is gekozen, kan er worden afgerekend zoals dat normaal ook wordt gedaan:

Indien bij stap 9 voor [Nee] is gekozen, kan er worden afgerekend zoals dat normaal ook wordt gedaan

10B. Indien bij stap 9 voor [Ja] is gekozen, bevestig met de knop [Bestel] nu nog eenmaal de klant die je eerder al had gekozen:

Indien bij stap 9 voor [Ja] is gekozen, bevestig met de knop **Bestel** nu nog eenmaal de klant die je eerder al had gekozen