De email servers van EXTRAvestiging sturen emails uit naam van uw en onze klant. Sommige ontvangende mailservers doen een extra controle of dat wel is toegestaan, dit uiteraard om spam te voorkomen. Met name Hotmail, Gmail, Outlook365 en Yahoo controleren streng of het versturen 'in naam van u' wel is toegestaan.


Als deze controle wordt uitgevoerd en u heeft niet aangegeven dat EXTRAvestiging uit naam van de klant emails mag versturen dan kunnen onderstaande meldingen verschijnen of komen emails gewoonweg niet aan bij uw klanten:


MailEnable: Message could not be delivered to some recipients.
The following recipient(s) could not be reached:
Recipient: [SMTP:helpdesk@marti-orbak.nl]
Reason: 550 81.26.209.136 is not allowed to send mail from marti-orbak.nl. Please see 
http://www.openspf.org/Why?scope=mfrom;identity=helpdesk@marti.nl;ip=81.26.209.136


ofOm te voorkomen dat emails vanuit EXTRAvestiging geblokkeerd worden, dient het SPF record (Sender Policy Framework) aangepast te worden in de DNS tabel voor het domein van de bakker. Dit is slechts een paar minuten werk:


Uw systeembeheerder dient 'include:_spf.extravestiging.nl' toe te voegen aan het SPF record van uw domein (vergeet de underscore niet!). 

Hier vallen de volgende IP-adressen onder: 

ip4:84.22.110.53 

ip4:84.22.102.152 

ip4:84.22.114.193

ip4:84.22.117.9

ip4:75.119.133.207 


Hieronder een voorbeeld van een SPF record waar zowel onze EXTRAvestiging servers als Outlook365 gemachtigd zijn om uit naam van de klant mails te versturen:


"v=spf1 a mx include:_spf.extravestiging.nl include:spf.protection.outlook.com -all"


Voor een voorbeeld voor het instellen van de SPF records kun je deze link bekijken: Wat is een SPF record en hoe kan ik deze toevoegen 

Om een SPF record te testen, kan deze site gebruikt worden: https://mxtoolbox.com/spf.aspx of http://www.kitterman.com/spf/validate.html 


Om even snel de SPF van een domein te zien kan nslookup -q=txt extravestiging.nl gebruikt worden.

Om een mail te testen of deze goed aankomt, kan deze site gebruikt worden: http://www.appmaildev.com/en/spf of www.mail-tester.com 


Meer handige tools op : https://www.mxtoolbox.com/NetworkTools.aspx


Voor extra beveiliging kan DKIM en DMARC ingesteld worden, maar dat valt buiten de scope van dit artikel en is (nog) niet noodzakelijk.