De email servers van EXTRAvestiging sturen emails uit uw naam. Sommige ontvangende mailservers doen een extra controle of dat wel is toegestaan, dit om spam te voorkomen. Als deze controle gebeurd en uw systeembeheerder heeft niet aangegeven dat dit mag, kunnen onderstaande meldingen getoond worden of komen emails niet aan. Met name hotmail outlook / / gmail / yahoo controleren streng of het versturen 'in naam van' wel is toegestaan.

MailEnable: Message could not be delivered to some recipients.
The following recipient(s) could not be reached:

Recipient: [SMTP:helpdesk@marti-orbak.nl]
Reason: 550 81.26.209.136 is not allowed to send mail from marti-orbak.nl. Please see
http://www.openspf.org/Why?scope=mfrom;identity=helpdesk@marti.nl;ip=81.26.209.136

of

Om te voorkomen dat emails vanuit EXTRAvestiging geblokkeerd worden, dient het SPF record (Sender Policy Framework) aanpast te worden in de DNS tabel voor het domein van de bakker zoals bijvoorbeeld  'zonnemaire.nl' in bovenstaand geval.Elke systeembeheerder weet hoe dat moet en het is een paar minuten werk, anders even op deze link klikken, daar staat het SPF mechanisme duidelijk uitgelegd.

http://www.openspf.org/Why?scope=mfrom;identity=helpdesk@marti.nl;ip=81.26.209.136

Deze mailservers van EXTRAvestiging dient u toe te voegen aan het SPF record van uw domein:

smtp.mitcon.nl - 84.22.110.53
smtp.marti.nl - 81.26.209.136
smtp.extravestiging.nl - 84.22.114.193

Een SPF record is een DNS TXT-record waar middels de tag v=spf1 wordt aangegeven dat de informatie in dit DNS record SPF informatie bevat.

Een SPF record van een klant die zijn mail via Outlook.com verstuurd maar ook emails via de EV webshops 'in zijn naam' laat versturen, ziet er bijvoorbeeld als volgt uit:

v=spf1 ip4:81.26.209.136 ip4:84.22.114.193 ip4:84.22.110.53 include:spf.protection.outlook.com ~all

Om een SPF record te testen, kan deze site gebruikt worden: http://www.kitterman.com/spf/validate.html

Om een mail te testen of deze goed aankomgt, kan deze siite gebruikt worden: http://www.appmaildev.com/en/spf

Om een SPF record te maken, kan deze tool gebruikt worden: https://www.spfwizard.net

Meer handige tools op : https://www.mxtoolbox.com/NetworkTools.aspx

Als alternatief kan de eigen smpt / uitgaande mailserver van een bakker ingesteld worden, maar dan moeten we zijn smtp-servernaam ontvangen inclusief user/passwoord zodat we dat kunnen instellen.
Als dit is doorgevoerd, zal na een paar uur de mails niet meer 'teruggestuurd' worden bij deze klant.

Hier bijvoorbeeld hoe de SPF record is ingesteld voor het domein EXTRAvestiging.

Voor extra beveiliging kan DKIM en DMARC ingesteld worden, maar dat valt buiten de scope van dit artikel en is (nog) niet noodzakelijk.