Creditnota aanmaken.

Het kan gebeuren dat er voor een reden een klant een credit van u als bakker kan krijgen,
hiervoor kan u een creditnota voor aanmaken. Een creditnota aanmaken houdt niets minder
in dan een negatief bedrag op je factuur voor de klant te krijgen.

Voor de administratie, accountants en klanten zou het wenselijk zijn dat er op de creditnota (factuur) duidelijk is wat
de reden van deze was, dus moet er wat informatie op de creditnota komen.
De informatie betreft dan een bedrag, artikel(en) en eventueel een reden van opgaaf en natuurlijk de klantgegevens.

Instructie video

Bekijk video op YouTube

Stap1: een extra levering aanmaken

Onder [orders] [Leveringen] krijgt u een venster te zien met de leveringen die in u bakkerij
geldt. Met de F7 knop kunt u een nieuwe levering aanmaken.

Het venster ziet er als volgt uit.

De levering die we gaan aanmaken gaat heten “Creditlevering” U kunt hier naar wens een
andere naam aangeven als dat wenselijk is. Vul de info in die gevraagd wordt.

LET OP! Belangrijke instellingen.

Belangrijk voor een creditnota is dat de orderwizard instellingen zo staan ingesteld dat je een een levering kan selecteren (stap 1).

Om dit te controleren gaan we naar de Bake-it instellingen.

In Bake-it gaat u naar [Bestand] [Instellingen] u moet dan naar het volgende
gaan. Het vinkje “selecteer levering” moet aan staan.

Stap 2 : een nieuwe Creditorder aanmaken

Een creditorder is in het kort een 2de order voor een klant waarin een credit wordt gegeven.
De manier hoe dit wordt beschreven in dit document houdt dus in dat er voor een klant dus
een 2de factuur wordt gecreëerd. Omdat we een aparte levering gaan selecteren voor deze
credit komen de eventuele productie-aantallen dus niet op de lijsten te staan.

In Bake-it gaan we een order aanmaken voor een klant. In [Orders][Orders] maken we een nieuwe order aan met F7.

Vul de gegevens in:
» De week van levering
» Het afleveradres: de klant waarvoor de credit bestemd is.
» De levering: !Heel belangrijk selecteer de Creditlevering die u eerder heb aangemaakt.

We hebben nu een lege order met een creditlevering voor de klant.

Stap 3: De creditorder vullen

We hebben een lege order die we moeten vullen met artikelen die ervoor zorgen dat de klant zijn credit krijgt.

In de order voegen we een artikel toe met F7.
Weet u nog of een klant een X aantal producten terugkrijgt omdat deze een kwaliteit afwijking of dergelijke heeft dan kunt u het product selecteren en toevoegen aan de order.
Dit moet een negatief aantal zijn. Dus een klant krijgt bijvoorbeeld 10 broden Wit knip credit dan vullen we in -10.

Je kan voor het gemak een omschrijving toevoegen zodat deze ook op de factuur verschijnt zodat dit duidelijk is voor de klant en eventueel voor uw administratie.

In het geval dat u niet meer weet welke artikel u een credit op moet geven dan kunt u ook 1 vast bedrag invoeren.

Dit doet u als volgt:
U maakt een artikel aan met een uniek artikelnummer en u geeft dit artikel een naam naar keuze.

Bij het invoeren van de artikelprijs kunt u het totaalbedrag invoeren waarover u een credit wil geven.

In het voorbeeld € 450,-.
We voeren dit artikel bij de creditorder toe die we hebben gemaakt met een negatief aantal.

De Creditorder is klaar!

De factuur die we genereren kunt u vanuit de order zelf doen. Ga naar [extra] [Genereren en
printen factuur]. De factuur komt er als volgt uit te zien.

Als de klant factuurkorting krijgt of een staffelkorting heeft over de artikelgroep(en) wordt dat niet zomaar meegenomen in de Creditfactuur. Er kan geen korting gegeven worden over een negatief bedrag.

Kijk hiervoor naar de volgende handleiding over Staffels | Artikelgroep Staffels